Libros científicos y técnicos

Contes de microbis

La diversitat microbiana que hi ha en un estanyol, en un camp de blat, en una badia o a la nostra boca pot ser molt més gran que la diversitat d’animals i plantes en qualsevol lloc de la terra. És la biodiversitat invisible.

Durant molt de temps s’ha tingut la idea respecte els microbis que eren uns organismes que existien només per causar malalties. Però convé que coneguem també l’existència de molts altres microbis que, en molts casos, no solament són beneficiosos per a les persones, sinó també necessaris. Els microbis aporten a la biosfera molts més beneficis que inconvenients. I n’hi ha alguns sense els quals la vida a la Terra seria impossible.

Arthur Kornberg (1918-2007), autor d’aquest llibre, va ser un bioquímic nord-americà guanyador del premi Nobel de fisiologia o medicina de 1959. L’origen d’aquests CONTES DE MICROBIS es remunta a la dècada de 1950, quan Kornberg explicava als seus tres fills contes que anava inventant sobre microbis i malalties. Unes dècades més tard, va narrar aquelles històries als seus néts, però va fer-ho amb un altre format: construint rodolins i altres versos fàcils i ficant en cada història el nom d’algun nét o néta o d’algun cosí dels seus néts.

En la majoria dels contes/poemes d’aquest recull, els protagonistes són microbis patògens, causants de malalties conegudes. Tanmateix, també en dedica alguns a microbis “bons”. Els contes van anar circulant entre parents i amics de Kornberg fins que l’editor Bruce Armbruster, de l’editorial University Science Books, va decidir-se a publicar-los, incloent-hi informació complementària i les divertides illustracions d’Adam Alaniz.

CONTES DE MICROBIS és un llibre que ajudarà la mainada a entendre què són i que fan els microbis i que potser els estimularà a seguir unes normes higièniques. Es tracta d’un llibre molt especial, fruit de l’amor a la família i a la ciència de diverses persones. Especialment, del seu autor i de dues generacions de la seva família. És la continuïtat ininterrompuda de la replicació del DNA, al coneixement del qual tant va contribuir Arthur Kornberg.

La Fundació Alsina i Bofill, que té entre els seus objectius la promoció del català en el món de la ciència, i que ha participat en la traducció al català de llibres de texts universitaris de matèries científiques, dóna suport a la publicació en català d’aquesta obra de divulgació.

La traducció al català de CONTES DE MICROBIS ha estat tasca de Santi Montagud. Ricard Guerrero, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i President de la Fundació Alsina i Bofill, i Mercè Piqueras, Expresidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, han estat els revisors del text.

Autor
Materia
Ciencias de la Vida, Biología, Microbiología
Idioma
  • Català
Editorial
Editorial Reverté
EAN
9788429118582
ISBN
978-84-291-1858-2
Páginas
88
Ancho
23 cm
Alto
30,5 cm
Edición
2
Fecha publicación
03-08-2018
Tapa blanda
23,00 €
531,28 MX$26,81 US$

Libros relacionados